Σάββατο 23 Μαΐου 2009

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ-ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΙΑ

ΛΙΓΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
ΑΠΟ ΤΟΝ Δ/ΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ
ΤΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
ΕΛΑΙΑ
κ. ΚΟΡΝΙΛΑΚΗ ΙΩΑΝΝΗ
(στη φωτογραφία ο ίδιος τη στιγμή που προσφέρει ακριβές φωτοαντίγραφο της εικόνας ΙΝΑ ΩΣΙ ΕΝ στον πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου & Τηλλυρίας, κ.Νικηφόρο)




Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Αγαπητοί αδελφοί στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ρωσία κρατάτε στα χέρια σας ένα μοναδικό συλλεκτικό ημερολόγιο. Ένα ημερολόγιο πού έχει κατ’ αρχήν τρείς βασικούς στόχους και πολλούς άλλους πού συνειρμικά απορρέουν.
Ο πρώτος είναι να στείλει ένα μήνυμα ενότητας των λαών πού έτσι και αλλιώς δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, ο δεύτερος είναι να προσφέρει μία χειροπιαστή ποιοτική προσπάθεια επαναφοράς στη μνήμη μας της ιστορίας, πού δεν πρέπει να λησμονιέται και ο τρίτος είναι η με κάθε τρόπο αφύπνιση του καθενός μας, προκειμένου να επιτευχθούν οι δύο πρώτοι.
Το έτος 2009 είναι ένα έτος σταθμός για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ρωσία. Ο φάρος πού φωτίζει το 2009 είναι ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Αυτός ο Μέγας άνθρωπος, που υπήρξε ο Γραμματέας της Επτανήσου πολιτείας, χρημάτισε Υπουργός επί των εξωτερικών της Ρωσίας στις αρχές του 19 ου αιώνα, πρώτος μεταβυζαντινός Ηγέτης του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, και εκτός από το Ελληνικό αίμα που έρρεε στις φλέβες του, διέθετε γονίδια της μαρτυρικής σήμερα Κύπρου εφ’ όσον η μητέρα του Αδαμαντίνη Γονέμη είχε Κυπριακή καταγωγή.
Το ημερολόγιο αυτό δημιουργήθηκε με πολύ αγώνα και κόπο, χωρίς την παραμικρή ιδιοτέλεια αλλά κυρίως με πολύ μεράκι και αγάπη.
Το ημερολόγιο αυτό είναι προπομπός μιας μεγαλειώδους εκδόσεως που θα πραγματοποιήσει η ΕΛΑΙΑ εντός του 2009, και θα περιλαμβάνει 930 διπλωματικές, διοικητικές και προσωπικές επιστολές του Ιωάννη Καποδίστρια.
Λίγο πριν εκτυπωθεί το ημερολόγιο μας πληροφορηθήκαμε την εκδημία του Μακαριστού Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Αλεξίου, και χωρίς τον παραμικρό δισταγμό αποφασίσαμε να είναι αφιερωμένο στην αιώνια μνήμη Του, ως ελάχιστο χρέος προς την αλησμόνητη προσωπικότητά του και το έργο του. Μία προσωπικότητα που ο Ρωσικός λαός δεν θα λησμονήσει ποτέ και ο Ελληνισμός πάντα θα θυμάται.
Η επικείμενη μεγαλειώδης έκδοση των χειρογράφων του Ιωάννη Καποδίστρια, θα κοσμείται από το προλογικό σημείωμα του Μακαριστού Πατριάρχου Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Αλεξίου, πού ο Θεός οικονόμησε να παραλάβουμε. Ένα προλογικό σημείωμα ύμνος για τον Ιωάννη Καποδίστρια, βαρυσήμαντο για τις Ελληνορωσικές σχέσεις, και πιθανότατα το τελευταίο Του.
Το ημερολόγιο αυτό περιλαμβάνει αποσπάσματα από δώδεκα επιστολές του Ιωάννη Καποδίστρια, προσαρμοσμένες στον γραφικό του χαρακτήρα μιάς και κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε ανάλογη γραμματοσειρά. Περιλαμβάνει γραμμικό μετάλλιο της μορφής του που φιλοτεχνήσαμε εξ’ αρχής, 24 εικόνες Αγίων της καθ΄ ημάς Ανατολής και της Ρωσίας, τον Απόστολο των Εθνών και της ενότητος Παύλο, τον πρώτο Απόστολο της Κύπρου Βαρνάβα, και τρεις εικόνες της Παναγίας, την Ελεούσα της Ι.Μ. Κύκκου της Κύπρου, τη Ρομφαία της Ρωσίας και την Παναγία ΙΝΑ ΩΣΙΝ ΕΝ την Πατριώτισσα, που αγιογραφήσαμε το 2006 και με συμβολικό τρόπο υποδηλώνει το μήνυμα της ενότητος.
Το ημερολόγιο τέλος κοσμείται από 24 πίνακες ζωγραφικής του μακαριστού Συμεών Βολτσκώβ, του Ρώσου καλλιτέχνη και πνευματικού άνδρα που λάτρεψε τον Ελληνισμό, έζησε στην Κύπρο και η σωρός του αναπαύεται στην γη της Θεάς Αφροδίτης.
Ευελπιστούμε το συλλεκτικό ημερολόγιο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ – 200 ΧΡΟΝΙΑ - (1809 - 2009), να συνδράμει στις οικονομικές απαιτήσεις της επικειμένης μεγαλειώδους εκδόσεως των επιστολών του Μεγάλου Κυβερνήτου, που δίνουν το στίγμα και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ο εκάστοτε αυριανός ηγέτης.
Ευελπιστούμε το υστέρημα του κάθε Έλληνα και Ελληνίδας, του κάθε Κυπρίου και Κυπρίας, του κάθε Ρώσου και Ρωσίδας να συνδράμει την ανιδιοτελή μας προσπάθειά, μιάς και κανείς Δημόσιος η Ιδιωτικός φορέας μέχρι την στιγμή αυτή, δεν την αγκάλιασε.
Ίσως αυτό να επιθυμεί και η Αγία ψυχή του Ιωάννη Καποδίστρια.
Σας ευχαριστώ